Östsvenskan 2020 digitalt via Zoom

Vinnare Östsvenskan 2020

Klass A Kollektion

Plats 1. Barbro Nelly, Linköpings FK – Färgglada landskap 

Sammanhållen ton, bra variation på bilder, bra presenterat med välgjorda printar. Vackra kompositioner som tilltalade oss med varierande horisonter och förgrunder. Bilder från olika platser som ändå upplevs väldigt sammanhängande. 
Bild B lyfter kollektionen till nya vidder med sitt lugn och harmoniska ljus. En genomarbetad kollektion som samlade juryn. Clean finish. 

Plats 2. Birgitta Larsby, Linköpings FK – Djur i vattenhål

Bild B lyfts av resterande bilder och är inte fantastisk för sig. Hade önskat större variation i kollektionen. Ett spännande och annorlunda innehåll som väckte ett intresse och många frågor. 
Väl ljussatt på bild A och C, något överexponerad B-bild. Grafiska kompositioner. Genomarbetad. 

Plats 3. Birgitta Häggström, Huskvarna FK – Morgonljus

Sammanhållen ton som inbringar en känsla av en magisk morgon. Bild A leder in till resterande delar av kollektionen och är därav en väl vald bildföljd. Meningarna gick lite i sär men vi landade i att den mänskliga närvaron tillför och gör att bildserien vinner på det.
En del av klassen uppfattade stativet som störande, medan andra inte lade någon vikt vid det. Hade önskat en annan typ av presentation än passepartout. 

 

Klass B Fritt motiv

 

1:a pris: Bild Anna Almen, Vetlanda FK – Båt vid strand, färg: 

En bild jag gärna återkommer till. Stillhet, lugn och harmoni. Rätt perspektiv, Mjukt naturligt ljus och Rätt exponering. Fin placering av huvudmotivet i formatet. Skulle passa fint i 70 x 100 på väggen.
( Personligen hade jag beskurit ytterligare i nederkanten.)

2:a pris: Bild Marianne Lindblom, Vetlanda FK – Sovande Baby, sv/v:

En underbart porträtt!  – går ej att regissera detta! Naturligt ljus som dessutom används som motljus. Rätt vald kameravinkel!
Enda som skulle lyfta ett sådant här motiv; mycket luft och rymd. Så barnet liksom svävar i formatet………nu får knappt tårna plats? SVART/VITT: rätt val!!!!  Bra jobbat!

3:e pris: Bild Niclas Wadströmer, Linköpings FK – Tjej i fjäll, färg: 

En enkel, naturlig, ren och mycket spontan bild! Inget tillrättalagt, underbar kontakt med kameran. Dessutom perfekt beskuren i sitt TVÄR-fomat.
Exakt lagom mycket synlig choklad! Ett porträtt som i sitt ögonblick berättar en hel veckas fjällvandring……..!

Klass C tema Livskraft

Birgitta Larsby, Linköpings FK – Kungsfiskare. Placering 1

Påpasslig fotograf som fångat fågeln, en snabb fågel och en snabb fotograf, och att ett sådant tillfälle dyker upp och att fotografen fångat i absolut rätt ögonblick. Bra bakgrund och bra ljus.
De frysta vattendropparna förstärker dramatiken i bilden, rätt exponeringstid  , allt är perfekt med skärpedjup och exponering, lugn och fin bakgrund.
Lite synd att fågeln är placerad nästan precis i mitten, vilket ger en lite tråkig komposition.

 

 

Jenny Persson, Huskvarna FK – Barn panoramabild Placering 2

En fin grafisk effekt mot himmelen, fart och fläkt , rymdkänsla fångar betraktaren direkt . Trevligt med det fina panoramaformatet med lagom mycket mark i underkant.
Personerna har en svävande flykt och svävande rörelse. Perfekt komposition och skärpa samt en bild man inte tröttnar på. Det finns t.o.m. teckning i bakre personens ansikte. Svår bild att kritisera.

 

Peter Transjoe, Linköpings FK – Max Hamburgeri Placering 3.

Dramatiskt bild och dramatiskt  ljus.  Extra plus för färginslagen i bilden, finns en kommunikation mellan bilen och skylten. En häftig bild.